Babka z truskawkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    5 szt
  • cukier

    3/4 szkl
  • mąka pszenna

    1/2 szkl
  • mąka ziemniaczana

    1/2 szkl
  • majonez

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka z czubkiem
  • truskawki

    ok 1 szkl z czubkiem mniejszych
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • aromat

    dowolny
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Truskawki oczyścić i opłukać. Osączyć. Jajka wybić oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier żółtka i majonez. Na koniec dodać mąkę z proszkiem.
Przełożyć większą część ciasta do przygotowanej foremki.
Truskawki oprószyć bułką tartą i wyłożyć na ciasto. Przykryć pozostałym ciastem.
Piec ok 45min w 180 stopniach.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 29.06.2017 08:23
Pyszna ,pomysłowa babka;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat