Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
530 g -
jajko
2 szt. -
żółtko jajek
3 szt. -
masło
100 g -
cukier drobny
3/4 szklanki -
mleko ciepłe
200 ml -
drożdże świeże
30 g -
rodzynki
100 g -
aromat migdałowy
-
polewa czekoladowa
-
orzeszki ziemne
Przepis i sposób przygotowania Babka z rodzynkami i polewą orzechowo - czekoladową
Kroki postępowania

PRZYGOTOWANIE:
Na początku przygotowujemy zaczyn. Do miski dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżki mąki i łyżeczkę cukru. Wszystko zalewamy ciepłym, ale nie gorącym mlekiem, mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut, aby zaczyn mógł odpowiednio wyrosnąć.
Masło rozpuszczamy, a rodzynki parzymy wrzątkiem i studzimy oba produkty.
Następnie do miski przesiewamy mąkę i dodajemy drobny cukier, 2 jajka i 3 żółtka, wyrośnięty zaczyn, ostudzone masło i kilka kropel aromatu. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie nam odchodziło od rąk i zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Na koniec dodajemy rodzynki i ponownie wyrabiamy ciasto.

* jeśli będziemy piec babkę w tradycyjnej formie to dodatkowo oprószmy masło bułką tartą.
Po tym czasie formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy przez około 35 - 40 minut.


Babkę odstawiamy do całkowitego zastygnięcia polewy.
Życzę smacznego! :)
Komentarze (26)
Załaduj więcej komentarzy (16)