Przepis i sposób przygotowania na: Babka z rodzynkami i polewą orzechowo - czekoladową
Kroki postępowania
PRZYGOTOWANIE:
Na początku przygotowujemy zaczyn. Do miski dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżki mąki i łyżeczkę cukru. Wszystko zalewamy ciepłym, ale nie gorącym mlekiem, mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut, aby zaczyn mógł odpowiednio wyrosnąć.
Masło rozpuszczamy, a rodzynki parzymy wrzątkiem i studzimy oba produkty.
Następnie do miski przesiewamy mąkę i dodajemy drobny cukier, 2 jajka i 3 żółtka, wyrośnięty zaczyn, ostudzone masło i kilka kropel aromatu. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie nam odchodziło od rąk i zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Na koniec dodajemy rodzynki i ponownie wyrabiamy ciasto.
* jeśli będziemy piec babkę w tradycyjnej formie to dodatkowo oprószmy masło bułką tartą.
Po tym czasie formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy przez około 35 - 40 minut.
Babkę odstawiamy do całkowitego zastygnięcia polewy.
Życzę smacznego! :)