Babka z rodzynkami i polewą orzechowo - czekoladową

Babka z rodzynkami i polewą orzechowo - czekoladową

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    530 g
  • jajko

    2 szt.
  • żółtko jajek

    3 szt.
  • masło

    100 g
  • cukier drobny

    3/4 szklanki
  • mleko ciepłe

    200 ml
  • drożdże świeże

    30 g
  • rodzynki

    100 g
  • aromat migdałowy

  • polewa czekoladowa

  • orzeszki ziemne

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Babka z rodzynkami i polewą orzechowo - czekoladową

Kroki postępowania

Krok 1 - Babka z rodzynkami i polewą orzechowo - czekoladową foto
Propozycja na smaczną, puszystą i delikatną babkę pełną rodzynek, otuloną czekoladowo - orzechową polewą.

PRZYGOTOWANIE:

Na początku przygotowujemy zaczyn. Do miski dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżki mąki i łyżeczkę cukru. Wszystko zalewamy ciepłym, ale nie gorącym mlekiem, mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut, aby zaczyn mógł odpowiednio wyrosnąć.

Masło rozpuszczamy, a rodzynki parzymy wrzątkiem i studzimy oba produkty.

Następnie do miski przesiewamy mąkę i dodajemy drobny cukier, 2 jajka i 3 żółtka, wyrośnięty zaczyn, ostudzone masło i kilka kropel aromatu. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie nam odchodziło od rąk i zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Na koniec dodajemy rodzynki i ponownie wyrabiamy ciasto.
Krok 2 - Babka z rodzynkami i polewą orzechowo - czekoladową foto
Formę silikonową smarujemy delikatnie masłem, ustawiamy ją na blaszce*, wkładamy ciasto, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę i 20 minut.

* jeśli będziemy piec babkę w tradycyjnej formie to dodatkowo oprószmy masło bułką tartą.

Po tym czasie formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy przez około 35 - 40 minut.
Krok 3 - Babka z rodzynkami i polewą orzechowo - czekoladową foto
Babkę studzimy, a następnie dekorujemy ją polewą czekoladową (gotową lub przygotowaną z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej).
Krok 4 - Babka z rodzynkami i polewą orzechowo - czekoladową foto
Orzeszki ziemne rozbijamy w moździerzu i oprószamy nimi polewę czekoladową.

Babkę odstawiamy do całkowitego zastygnięcia polewy.

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (26)

norweska20 17.04.2015 00:03
piękna babeczka
wyattearp 05.04.2015 20:30
fajna babka
Mancia w kuchni 04.04.2015 17:28
cudna baba
Konczi 04.04.2015 08:55
wygląda cudnie i pewnie tak smakuje
Ada-Gaba 03.04.2015 22:57
pięknie wyrosła
Anna169Hosz 03.04.2015 21:52
Fajna babka!
Mama niejadka 03.04.2015 21:47
Super babeczka
IZABELA29 03.04.2015 21:08
wow też taki chcę
iziona 03.04.2015 21:00
Cudowna babeczka i ta polewa na niej
Wiktoria29 03.04.2015 20:21
świetna babka, super pomysł na polewę z orzechami

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat