Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka z rodzynkami i polewą orzechowo - czekoladową

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 530 g
jajko 2 szt.
żółtko jajek 3 szt.
masło 100 g
cukier drobny 3/4 szklanki
mleko ciepłe 200 ml
drożdże świeże 30 g
rodzynki 100 g
aromat migdałowy
polewa czekoladowa
orzeszki ziemne

Przepis i sposób przygotowania na: Babka z rodzynkami i polewą orzechowo - czekoladową

Kroki postępowania

1
Propozycja na smaczną, puszystą i delikatną babkę pełną rodzynek, otuloną czekoladowo - orzechową polewą.

PRZYGOTOWANIE:

Na początku przygotowujemy zaczyn. Do miski dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżki mąki i łyżeczkę cukru. Wszystko zalewamy ciepłym, ale nie gorącym mlekiem, mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut, aby zaczyn mógł odpowiednio wyrosnąć.

Masło rozpuszczamy, a rodzynki parzymy wrzątkiem i studzimy oba produkty.

Następnie do miski przesiewamy mąkę i dodajemy drobny cukier, 2 jajka i 3 żółtka, wyrośnięty zaczyn, ostudzone masło i kilka kropel aromatu. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie nam odchodziło od rąk i zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Na koniec dodajemy rodzynki i ponownie wyrabiamy ciasto.
Krok 1 - Babka z rodzynkami i polewą orzechowo - czekoladową foto
2
Formę silikonową smarujemy delikatnie masłem, ustawiamy ją na blaszce*, wkładamy ciasto, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę i 20 minut.

* jeśli będziemy piec babkę w tradycyjnej formie to dodatkowo oprószmy masło bułką tartą.

Po tym czasie formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy przez około 35 - 40 minut.
Krok 2 - Babka z rodzynkami i polewą orzechowo - czekoladową foto
3
Babkę studzimy, a następnie dekorujemy ją polewą czekoladową (gotową lub przygotowaną z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej).
Krok 3 - Babka z rodzynkami i polewą orzechowo - czekoladową foto
4
Orzeszki ziemne rozbijamy w moździerzu i oprószamy nimi polewę czekoladową.

Babkę odstawiamy do całkowitego zastygnięcia polewy.

Życzę smacznego! :)
Krok 4 - Babka z rodzynkami i polewą orzechowo - czekoladową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 17.04.2015 00:03
piękna babeczka
wyattearp 05.04.2015 20:30
fajna babka
Mancia w kuchni 04.04.2015 17:28
cudna baba
Konczi 04.04.2015 08:55
wygląda cudnie i pewnie tak smakuje
Ada-Gaba 03.04.2015 22:57
pięknie wyrosła
Anna169Hosz 03.04.2015 21:52
Fajna babka!
Mama niejadka 03.04.2015 21:47
Super babeczka
IZABELA29 03.04.2015 21:08
wow też taki chcę
iziona 03.04.2015 21:00
Cudowna babeczka i ta polewa na niej
Wiktoria29 03.04.2015 20:21
świetna babka, super pomysł na polewę z orzechami
katerinaJ 03.04.2015 19:24
Pięknie i pysznie wygląda :)
Małgorzata Pin 03.04.2015 18:30
Pieczenie babek czas zacząć, super apetyczna babeczka.
Krzysztof15 03.04.2015 18:25
pyszna babka
cukiereczek 03.04.2015 18:00
ja jutro zabieram się za pieczenie babki
stan2401 03.04.2015 17:00
wyśmienicie wygląda
Grazyna0211 03.04.2015 16:33
świetna babka
Renata9 03.04.2015 16:01
Bardzo smaczna babka
Justi2401 03.04.2015 15:11
Ale piękna baba! :)
agnieszka214 03.04.2015 15:06
pięknie wyrosła
Agnieszka-87-25 03.04.2015 14:48
wspaniała babeczka
Ewelina1991 03.04.2015 14:38
piękna babka
teresa18 03.04.2015 14:29
babka na 6 z plusem
Gracer 03.04.2015 14:14
super baba
jasiek 03.04.2015 13:59
już ją robię na święta
Renataj 03.04.2015 13:40
Piękna baba:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak