Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BABKA Z ORZECHAMI I CZEKOLADĄ

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 100 g
gorzka czekolada 100 g
jajko 4
cukier kryształ 100 g
mąka pszenna 7 łyżek
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
orzechy laskowe 100 g
kakao 1 łyżeczka
sól szczypta
polewa czekoladowa
Do dekoracji:

Przepis i sposób przygotowania na: BABKA Z ORZECHAMI I CZEKOLADĄ

Masło rozpuścić w garnuszku, ostudzić. Czekoladę zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i ubić na sztywno. Następnie dodać żółtka, dalej ubijając, już na mniejszych obrotach. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, zmielone orzechy, proszek do pieczenia, startą czekoladę i kakao. Wszystko dodać do masy jajecznej i wymieszać. Na końcu dodać wystudzone masło, wymieszać. Piec w temp. 175 stopni przez około 40-45 minut. Ja piekłam ciasto w keksówce o wymiarach 22x9,5 cm i dodatkowo z pozostałego ciasta zrobiłam jeszcze 3 muffinki:) Babkę wystudzić, polać polewą czekoladą i obsypać posiekanymi orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 31.03.2013 20:27
bardzo fajne ciacho
EnoBeno 07.03.2013 09:04
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak