Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka z olejem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
mąka pszenna 1,5 szklanki
olej rzepakowy 3/4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
aromat migdałowy kilka kropel

Przepis i sposób przygotowania na: Babka z olejem

Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę. Stopniowo dodać żółtka, cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i olejek migdałowy. Formę do babki wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Wylać ciasto do formy. Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika na około 40 - 50 minut. Wystudzić i polać polewą. U mnie fioletowa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pietruszka 16.06.2014 11:05
fajna babka, kiedyś moja mama często taką robiła
asiczekz 15.06.2014 00:15
Efektowny ten fiolecik a babeczka taka jaką lubie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak