babka z makiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    15 dag
  • mąka

    1/2 kg
  • mleko

    1 szklanka
  • jajko

  • żółtko jajek

  • masło

    7 dag
  • MASA : mak

    1/2 kg
  • miód

    4 łyżki
  • cukier

    25 dag
  • skórka pomarańczowa

  • jajko

    2
  • zapach do ciasta

  • ciasto drożdżowe:

    5 dag
  • drożdże

    5 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże wymieszać dokładnie z łyżką cukru, 1/3 mąki i letnim mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajko i żółtko ubić na parze z resztą cukru. Gdy ciasto już wyrośnie dodać resztę mąki oraz masę jajeczną. Następnie dodać roztopione masło i ponownie wyrobić oraz zostawić do wyrośnięcia. W tym czasie zrobić mak. Wpierw do sparzyć a następnie zmielić. Włożyć go do rondelka dodać miód, masło, cukier i skórkę pomarańczową. Podgrzać aż miód się rozpuści. Następnie dodać jajka i zapach. ciasto podzielić na dwie części. Jedną wylepić formę z kominem i wyłożyć na nią masę makową a potem wyłożyć drugą część. Odstawić do wyrośnięcia i piec ok. godzinki. przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
caralajna 04.10.2013 07:42
smaczne ciasto
MAR3STA 12.01.2013 16:01
pięknie wyszła

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat