Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka z lukrem

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 180 g
jajko 5 szt
olej 150 ml
cukier 150 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
cukier puder 0,5 szklanki
sok z cytryny 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka z lukrem

Kroki postępowania

1
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli na pianę.
Krok 1 - Babka z lukrem foto
2
Stopniowo dosypujemy cukier i dalej miksujemy.
Krok 2 - Babka z lukrem foto
3
Stale miksując dodajemy po jednym żółtku.
Krok 3 - Babka z lukrem foto
4
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia
Krok 4 - Babka z lukrem foto
5
i wsypujemy do ciasta naprzemiennie z olejem.
Krok 5 - Babka z lukrem foto
6
Ciasto przelewamy do foremki i pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach.
Krok 6 - Babka z lukrem foto
7
Z cukru pudru i soku z cytryny robimy lukier i polewamy nim wystudzoną babkę. Posypujemy mieszanką keksową.
Krok 7 - Babka z lukrem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 11.06.2014 08:39
apetyczna babeczka ladnie ozdobiona
Pani Domu 25.05.2014 20:33
ładna babeczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak