Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka z karobem i lemon curd Zewy

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

lemon curd 2 łyżki czubate
jajko 4 szt duże
cukier 3/4 szk
ekstrakt waniliowy 1 łyżka
olej rzepakowy 200 ml
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
mąka pszenna 1,5 szk typ 500
mąka ziemniaczana 1/2 szk
karob 1 łyżka czubata

dodatkowo

cukier puder 3 łyżki

Porada

Karob jest odpowiednikiem kakao, melasy i czekolady i ma szerokie zastosowanie w kuchni.

Przepis i sposób przygotowania na: Babka z karobem i lemon curd Zewy

Piekarnik nagrzać do 165 stopni.
Jajka, lemon curd, ekstrakt i cukier ubijać w misce kilka minut.
Następnie maleńkim strumieniem wlewać olej ale nie przerywając ubijania.
Mąki przeisane razem z proszkiem do pieczenia dodać do masy i wymieszać ale tylko do połączenia składników.
Keksówkę o wymiarach 11 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać 3/4 ciasta.
Do reszty ciasta dodać karob i wymieszać, rozłożyć ciemne ciasto wzdłuż na jasnym cieście a potem włożyć do dna patyczek do szaszłyków i przeciągnąć do drugiego końca foremki.
Formę wstawić do piekarnika na godzinę.
Upieczoną babkę wyjąć z formy na kratkę i oprószyć cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak