Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka z kakao

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt
mąka ziemniaczana 1 szkl
mąka pszenna 2 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
olej rzepakowy 6 łyżek
cytryna 1 szt
margaryna 250 g
cukier 1,5 szkl
ocet 3 łyżki
kakao 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka z kakao

Kroki postępowania

1
Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale ucierając dodać olej i kolejno wbijać po jednym całym jajku. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy. Dodać startą skórkę oraz sok wyciśnięty z całej cytryny. Na sam koniec dodać ocet. Do 1/3 ciasta dodać kakao, wymieszać.
Krok 1 - Babka z kakao foto
2
Połowę jasnego ciasta przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę lub do formy silikonowej. Następnie wylać całe ciemne ciasto oraz resztę jasnego. Piec około 50 minut w temp. 170-180st. Przed podaniem polukrować.
Krok 2 - Babka z kakao foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 15.04.2014 14:51
Pyszniutka babeczka:)
Grazyna0211 15.04.2014 14:40
smaczna i apetyczna babka
Jadwiga/Jaga85 15.04.2014 13:40
Pyszna taka babka!!!
agnieszka214 15.04.2014 13:05
smaczna babeczka
Milka100 15.04.2014 12:38
pyszna babeczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak