Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka z cytrynową nutą

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier puder 1 szklanka
masło 125 g
mąka tortowa 1,75 szklanki
mąka ziemniaczana 0,25 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mleko 125 ml
jaja 2 sztuki
aromat cytrynowy wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Babka z cytrynową nutą

Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej przez sitko i wymieszaj razem z proszkiem do pieczenia.
Margarynę utrzyj razem z cukrem pudrem na puch.
Następnie dodaj połowę przygotowanej mąki i połowę mleka i dalszym ciągu ucieraj. Wlej aromat cytrynowy w ilości według własnego uznania ( w zależności jak intensywny cytrynowy smak chcesz uzyskać ).
Następnie dodaj resztę mleka i resztę mąki.
Całość utrzyj na gładką masę.
Masę wylej do formy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Babkę piecz około 45 minut w temp 180 stopni ( do suchego patyczka ).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 07.09.2015 13:40
pyszna babka - lubię takie ciasto
eliza135 31.08.2015 13:33
Uwielbiam cytrynowe babki
Bernadeta1 27.08.2015 15:46
bardzo lubię takie babki
Zdzisław 27.08.2015 14:35
bardzo lubię takie ciasto
Krystyna32 27.08.2015 08:25
apetyczna babka
Motorek 27.08.2015 07:16
smaczna babeczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak