Babka z białek w makowe kleksy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białko

    7 sztuk
  • mąka tortowa

    40 dag
  • cukier

    20 dag
  • masło

    20 dag
  • mleko ciepłe

    180 ml
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • mak

    2 łyżki
  • cytryna

    1 sztuka
  • cukier waniliowy

    16 g
  • sól

    szczypta
  • lukier biały

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Babka z białek w makowe kleksy foto
1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania cały czas miksując wsypujemy partiami cukier do momentu aż piana stanie się mocno sztywna i lśniąca.
Krok 2 - Babka z białek w makowe kleksy foto
2. Masło rozpuszczamy do płynnej konsystencji, studzimy,
Krok 3 - Babka z białek w makowe kleksy foto
wlewamy do ubitej piany, razem z mlekiem, na przemian wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy dodajemy otartą skórkę z cytryny oraz sok, całość mieszamy bardzo delikatnie aby nie naruszyć struktury piany. ¾ części ciasta wylać do natłuszczonej formy z kominem –ja miałam silikonową więc niczym nie natłuszczałam.
Krok 4 - Babka z białek w makowe kleksy foto
3. Do reszty ciasta wsypać mak, delikatnie wymieszać szpatułką, masę przełożyć do rękawa cukierniczego i w białe ciasto wciskać makowe kleksy.
Krok 5 - Babka z białek w makowe kleksy foto
4. Tak przygotowaną babkę piec w nagrzanym do 175*c piekarniku około 45 minut. Upieczoną studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Całkiem zimną dowolnie udekorować polewą lub lukrem.
2milutka
Tradycyjna babka na białkach o cytrusowym aromacie w makowe kleksy. Babka która zaskakuje swą kompozycją a przy tym jest łatwa do przygotowania i nie stwarza żadnych trudności. Hit wśród świątecznych wypieków.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mysza75 23.04.2017 20:37
piękna babeczka taka wiosenna
Ola1young 23.04.2017 17:43
Super babka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat