Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka winno-cytrynowa z mikrofalówki

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białe wino półsłodkie 150 ml
olej z pestek winogron 150ml
cukier kryształ 150 g
mąka pszenna 150 g
mąka ryżowa 50 g
skórka z cytryny 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 12 g
lukier biały lub kolorowy

Porada

Ostudzoną babkę ostrożnie wyjąć z foremki i polać lukrem.

Przepis i sposób przygotowania na: Babka winno-cytrynowa z mikrofalówki

Kroki postępowania

1
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
Krok 1 - Babka winno-cytrynowa z mikrofalówki foto
2
Dodać startą skórkę cytrynową.
Krok 2 - Babka winno-cytrynowa z mikrofalówki foto
3
Dolać wino i olej.
Krok 3 - Babka winno-cytrynowa z mikrofalówki foto
4
Dodać wymieszane sypkie składniki.
Krok 4 - Babka winno-cytrynowa z mikrofalówki foto
5
Zmiksowane na gładko dość rzadkie ciasto przelać do silikonowej foremki babkowej z kominkiem.
Krok 5 - Babka winno-cytrynowa z mikrofalówki foto
6
Wstawić do mikrofalówki, nastawić moc 850W i ogrzewać 10-12 minut.
Pozostawić w zamkniętej kuchence przez ok. 10 minut, a następnie przełożyć foremkę na deseczkę i odstawić do ostygnięcia.
Krok 6 - Babka winno-cytrynowa z mikrofalówki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 14.01.2017 09:42
Zauważyłam, że pominęłam w składnikach jajka - powinno być 4 małe, albo 3 większe.
Habibi 14.01.2017 09:39
Inwencja własna, ale się sprawdziła i wyszła fajna aromatyczna babeczka.
Habibi 14.01.2017 09:28
Proszę bardzo :) Przepis kombinowany, ale się sprawdził :)
Babeczka35 12.01.2017 15:38
Ciekawe ciasto.
mirosława4 12.01.2017 14:02
apetyczna !
Franciszek 12.01.2017 13:05
dobra do kawy
w mojej kuchni 12.01.2017 13:04
zabieram przepis
Małgorzata92 12.01.2017 12:34
Ciekawy przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak