Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka wielosmakowa od Hamrocyka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 gram
drożdże 30 gram
cukier 100 gram
mleko 220 gram
jajko 2 szt.
żółtko jajek 1 szt.
olej 100 gram
spirytus 2 łyżki
kakao 2 łyżeczki
cukier 5 łyżeczek
twaróg 150 gram
śmietana 2 łyżki
cukier 3 łyżki
rodzynki 50 gram
kiwi 2 szt.
orzechy 100 gram
miód 3 łyżki
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Babka wielosmakowa od Hamrocyka

Kroki postępowania

1
w 100 ml letniego mleka rozuszczamy drożdże i cukier oraz 100gram mąki odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut po tym czasie dodajemy resztę mąki , jajka , żółtko , spirytus i olej dokładnie wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę . Po tym czasie na stolnicy formujemy wałek i kroimy ciasto na mniejsze kawałki tak by póżniej można z nich zrobić kulki.
Krok 1 - Babka wielosmakowa od Hamrocyka foto
2
Po tym czasie na stolnicy formujemy wałek i kroimy ciasto na mniejsze kawałki tak by póżniej można z nich zrobić kulki.
Krok 2 - Babka wielosmakowa od Hamrocyka foto
3
Robimy cztero -smakowy farsz w 4 osobnych miseczkach , pierwszy to drobno posiekane orzechy z miodem
drugi kakao z cukrem
trzeci drobno posiekane kiwi
czwarte twaróg utarty ze śmietaną i cukrem do tego rodzynki.
Formujemy placuszki nadziewamy różnymi farszami .
Krok 3 - Babka wielosmakowa od Hamrocyka foto
4
kulki układamy na wyłożonej papierem formie do babki , ciasta starcza na zrobienie 2 babek.
Krok 4 - Babka wielosmakowa od Hamrocyka foto
5
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni , babki przykrywamy folią aluminiową i wkładamy na 20 minut do piekarnika , po tym czasie ściągamy folię i pieczemy znów 20 minut .po wyjęciu z piekarnika zostawiam ciasto do wystudzenia , następnie przewracamy babkę tak by spód był na górze.
Krok 5 - Babka wielosmakowa od Hamrocyka foto
6
po tym czasie ściągamy folię i pieczemy znów 20 minut .po wyjęciu z piekarnika zostawiam ciasto do wystudzenia , następnie przewracamy babkę tak by spód był na górze.
Krok 6 - Babka wielosmakowa od Hamrocyka foto
7
przed podaniem posypujemy babkę cukrem pudrem
Krok 7 - Babka wielosmakowa od Hamrocyka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zielonamorelka 13.04.2013 14:16
ciekawe!chociaż gdy ktoś najbardziej lubi któryś ze smaków to ciężko mu się doszukać potem
Sroczka 04.10.2012 22:07
Z chęcią zjadłabym kawałeczek.
Katarzyna47 04.10.2012 20:18
Świetny pomysł.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak