Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka wielkanocna

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

podstwowe

cukier 1 1/2 szkalnki
masło 250 g
woda 1/2 szklanki
laska wanilii 1 szt
mąka krupczatka 2 szklanki
jajko 4 szt
aromat

dodtakowo

cukier puder
lukier biały

Przepis i sposób przygotowania na: Babka wielkanocna

Cukier, masło, wodę zagrzewamy razem do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy ziarenka z laski wanilii oraz sama laskę. Pozostawiamy do wystudzenia.
Gdy ciasto jest już chłodne dodajemy mąkę krupczatkę oraz żółtka jajek. Jeżeli chcemy użyć aromatu możemy go dodać na tym etapie. Białka ubijamy na sztywna pianę i dodajemy jako ostatnie, delikatnie mieszając. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy 40-45 minut w temperaturze 170 stopni C do tzw. „suchego patyczka”.
Opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy lukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 05.04.2016 08:13
uwielbiam babki
IZABELA29 05.04.2016 08:07
Jaka żółciutka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak