Przepis i sposób przygotowania na: babka wielkancna
Mąkę przesiej. Zagotuj śmietankę i wlej do mąki, wymieszaj i przestudź. Żółtka ubij z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę. Do mąki dodaj wyrośnięte drożdże i ubite żółtka. Wyrabiaj ręką przez 15 min, aż będzie się kleiło . Dodaj roztopione i ostudzone masło i jeszcze raz dokładnie wyrób. Dodaj rodzynki, zmielone migdały, skórkę kanadyzowaną i skórkę z pomarańczy. Wymieszaj. Przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Formę w kształcie babki wysmaruj masłem, posyp tartą bułką. Formę w kształcie babki wysmaruj masłem, posyp tartą bułką. Przełóż ciasto (do połowy formy). Przykryj i odstaw ponownie do wyrośnięcia na około 45 min.
Piecz około 40 min w nagrzanym do 180°C piekarniku. Studź w formie . Wyłóż na paterę. Udekoruj lukrem, polewą czekoladową albo cukrem pudrem.