Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka ucierana z kleksem

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masła 200 g
mąki pszennej typ 500 300 g
proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukru wanilinowego 16 g
kakao 1 łyżka
cukru 3/4 szk
DODATKOWO:
płatki czekoladowe
kolorowa posypka do ciast
jajko 4

Przepis i sposób przygotowania na: Babka ucierana z kleksem

Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym. Potem dodawać po jednym jajku i nadal ucierać. Następnie wsypać mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia i połączyć masę. Formę do babki o średnicy 23 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. 3/4 masy wyłożyć do formy a do reszty ciasta dodać kakao i wymieszać, rozłożyć kleksami na jasnym cieście. Babkę piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić, polać lukrem i posypać czekoladowymi płatkami i posypką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak