Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka ucierana marmurek

2.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Najłatwiejsze ciasto w świecie, w postaci zebry, marmurka, czy zwykłej babki. Pachniało w całym domu, a ciasto miękkie i idealne do popołudniowej kawy:) Polecam!

Składniki:

masło 200 gramów
mleko 0,5 szklanki
jaja 4 sztuki
mąka tortowa 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
budyń śmietankowy 1,5 opakowania
cukier waniliowy 16 gramów
kakao 1 łyżka
cukier puder 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Babka ucierana marmurek

Masło utrzyj z cukrem pudrem oraz waniliowym i dodaj żółtka. Następnie dodaj - mąkę, budyń proszek i cukier, podlewając mlekiem, które ma temperaturę pokojową. Białka ubij na sztywno i wymieszaj z ciastem. Blachę* wysmaruj masłem i obsyp tartą bułką. Wylej 3/4 ciasta, do pozostałego ciasta dodaj kakao wmieszaj, aby nie było grudek i wylej równomiernie na wierzch ciasta.

Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 50 minut. 

*forma z kominkiem 24cm

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 19.12.2012 16:05
pięknie wyszła
miroslawa 27.11.2012 05:03
pychotka
ziutula
ziutula 26.11.2012 23:34
smaczna bardzo
Barbara/zuza22_85 26.11.2012 20:12
smaczna
cooleczka 26.11.2012 19:45
w sam raz do popołudniowej kawy :)
iziona 26.11.2012 19:05
Lubię taką babeczkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak