Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka ucierana

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 25 dkg
cukier 25 dkg
margaryna 1 kostka
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier puder
jajko 6 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Babka ucierana

Białka oddzielamy od żółtek. Do miski dajemy margarynę i cukier. Ucieramy na pulchną masę. Dalej ucierając dodajemy po jednym żółtku. Następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia a na koniec ubitą pianę z białek. 2/3 ciasta wlewamy do wysmarowanej blaszki. Do pozostałego ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Wlewamy na jasne ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 170 stopni ok. 50 minut. Zimną babkę posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina1991 28.02.2015 09:01
pyszna babka
Magdalena Rysińska 28.02.2015 07:19
Aż świętami zapachniało.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak