Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka twarogowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Dzisiaj polecam bardzo smaczną babkę z dodatkiem twarogu. Babka bardzo posmakowała mojej rodzince i na pewno często będzie gościć na moim stole.

Składniki:

Ciasto

mąka 400 gramów
jajko 3 sztuki
cukier puder 150 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
smietana 18% 125 gramów
twaróg zmielony 200 gramów
masło/margaryna 200 gramów

Dodatki

rodzynki 2 garście
owoce kandyzowane 1 garść

Porada

Babkę można również polać polewą albo lukrem. Deser czyli babka - ciasto. Czas przygotowania 30 minut + czas pieczenia.

Przepis i sposób przygotowania na: Babka twarogowa

Jajka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.
Do ubitej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, śmietanę, twaróg i na koniec rozpuszczoną margarynę.
Wszystko dobrze wymieszać, dodając bakalie.
Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy.
Włożyć do średnio nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 12.08.2018 19:42
Super babka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak