Babka twarogowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Dzisiaj polecam bardzo smaczną babkę z dodatkiem twarogu. Babka bardzo posmakowała mojej rodzince i na pewno często będzie gościć na moim stole.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka

    400 gramów
  • jajko

    3 sztuki
  • cukier puder

    150 gramów
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • smietana 18%

    125 gramów
  • twaróg zmielony

    200 gramów
  • masło/margaryna

    200 gramów

Dodatki

  • rodzynki

    2 garście
  • owoce kandyzowane

    1 garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.
Do ubitej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, śmietanę, twaróg i na koniec rozpuszczoną margarynę.
Wszystko dobrze wymieszać, dodając bakalie.
Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy.
Włożyć do średnio nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Bożena Matuszczyk
Babkę można również polać polewą albo lukrem. Deser czyli babka - ciasto. Czas przygotowania 30 minut + czas pieczenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 12.08.2018 19:42
Super babka.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat