Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka śniadaniowa z migdałami i orzechami

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka pszenna 6-7 łyżek
mąka kukurydziana 2-3 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
zioła do smaku

Porada

Podawać jak tradycyjne pieczywo.

Przepis i sposób przygotowania na: Babka śniadaniowa z migdałami i orzechami

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z dodatkiem soli morskiej. Dodać żółtka i krótko zmiksować do połączenia. Mąkę pszenną połączyć z mąką kukurydzianą oraz proszkiem do pieczenia. Przesiać do ubitych jajek i bardzo ostrożnie zmiksować. Dosypać zioła i mielone migdały oraz orzechy - ostrożnie wymieszać drewnianą łyżką.

Ciasto przelać do dużej keksówki natłuszczonej olejem i wysypanej mielonymi migdałami i orzechami.

Upiec w piekarniku nagrzanym do 170*C przez ok.35-40 minut.
Sprawdzić patyczkiem. Ostudzić na kratce.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edita 02.04.2017 14:34
fajna babka
Motorek 06.03.2017 08:52
smaczne ciasto
MarysiaB 02.03.2017 11:04
ciepła babka na śniadanie ,pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak