Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka śmietankowa

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 40 dkg
cukier 1 szkl
cukier waniliowy 1 szt
jajko 5 szt
śmietana 30% 400 ml
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

dodatkowo

tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat
polewa czekoladowa

Przepis i sposób przygotowania na: Babka śmietankowa

Kroki postępowania

1
Do miski przesiewamy mąkę ,proszek do pieczenia i wsypujemy 10 dkg posypki czekoladowej mieszamy.
Krok 1 - Babka  śmietankowa foto
2
Do miski dajemy białka ubijamy mikserem dodając stopniowo cukry.
Krok 2 - Babka  śmietankowa foto
3
Do dobrze ubitych białek dodajemy żółtka.
Krok 3 - Babka  śmietankowa foto
4
Po dodaniu żółtka do białek ubijamy chwilę mikserem.
Krok 4 - Babka  śmietankowa foto
5
Do ubitych białek dodajemy stopniowo śmietanę ubijając mikserem.
Krok 5 - Babka  śmietankowa foto
6
Do masy wsypujemy wymieszaną mąkę mieszamy delikatnie ale już ręcznie.
Krok 6 - Babka  śmietankowa foto
7
Foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą albo kaszą manną,
do foremki dajemy ciasto.
Krok 7 - Babka  śmietankowa foto
8
Foremkę wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy około 60 minut.

Babkę po wystudzeniu polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.

POLECAM!!!!
Krok 8 - Babka  śmietankowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 29.04.2014 20:02
Super wypiek.
gosia56 28.04.2014 07:56
Dziękuję za miłe komentarze a babka była pyszna;)
Róża1 27.04.2014 23:53
na pewno pyszniutka babeczka :-)
Bernadeta1 27.04.2014 19:35
kusi smakiem i wyglądem
Smaczna_B 27.04.2014 19:22
śliczna babka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak