Babka rabarbarowa z kruszonką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka

    200 g
  • cukier

    50 g
  • jajko

    1 szt
  • olej

    50 ml
  • jogurt naturalny

    200 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • rabarbar

    1 szt
  • cukier puder

kruszonka

  • mąka

    2 łyżki
  • cukier

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Babka rabarbarowa z kruszonką foto
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Następnie dodajemy olej, jajko i jogurt i mieszamy dokładnie wszystkie składniki łyżką.
Krok 2 - Babka rabarbarowa z kruszonką foto
Gotowe ciasto przekładamy do foremki.
Krok 3 - Babka rabarbarowa z kruszonką foto
Rabarbar obieramy
Krok 4 - Babka rabarbarowa z kruszonką foto
i kroimy na plasterki.
Krok 5 - Babka rabarbarowa z kruszonką foto
Kawałki rabarbaru układamy na wierzchu ciasta delikatnie w nie wciskając.
Krok 6 - Babka rabarbarowa z kruszonką foto
Przygotowujemy kruszonkę: mąkę mieszamy z cukrem i masłem i rozcieramy palcami,
Krok 7 - Babka rabarbarowa z kruszonką foto
kruszonką posypujemy wierzch babki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 50 minut. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
stokrotka 24.06.2014 07:26
lubię wypieki z rabarbarem
pajbek 23.06.2014 19:40
Pyszne musi być :-)
Renata9 23.06.2014 18:13
bardzo smaczna babka
Konczi 23.06.2014 18:09
Świetna babka, jest pyszna :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat