Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka pomarańczowa z oliwą

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 400 g
cukier 1 szkl.
jogurt naturalny 250 g
oliwa 1/3 szkl.
jajko 2
pomarańcza
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
ekstrakt waniliowy do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Babka pomarańczowa z oliwą

Mąkę, cukier i proszek do pieczenia połączyć w misce. Do osobnej miski wbić jajka, dodać jogurt, sok pomarańczowy, ekstrakt waniliowy, oliwę oraz skórkę otartą z pomarańczy. Wymieszać trzepaczką do połączenia. Do suchych składników wlać mokre i wymieszać łopatką do ujednolicenia konsystencji.

Dużą formę keksową albo dwie mniejsze nasmarować oliwą i posypać grubą mąką, bułką tartą albo zmielonymi migdałami - wlać ciasto i wyrównać powierzchnię.

Piec 40-60 minut w temp. 180*C. Wystudzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 21.08.2017 20:14
smaczna babeczka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak