Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka piaskowa z łatą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier puder 20 dag
kakao 1 łyżka
masło 20 dag
mąka pszenna 15 dag
mąka ziemnieczana 10 dag
otarta skórka z cytryny 1/2 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sok z cytryny 1 szt
śmietana 3-4 łyżki
jajko 4 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Babka piaskowa z łatą

Masło utrzeć na pulchną masę i nadal ucierając,porcjami dodawać kolejno:żółtka,cukier,otartą skórkę z cytryny,a na samym końcu śmietanę.Z białek ubić pianę,połączyć z masą,wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia,następnie delikatnie wymieszać.
Podzielić ciasto na dwie części.Do mniejszej(ok.1/3 ciasta) wsypać kakao i zamieszać.Wyłożyć jasne ciasto do podłużnej formy posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą,a następnie na środku wzdłuż całej długości formy wyłożyć ciemne ciasto.Piec ok 45-50 min w temp.180 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anula 05.01.2013 11:11
Uwielbiam takie babki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak