Babka piaskowa smietankowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    0.5 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    0.5 szklanki
  • budyń śmietankowy

    2 torebki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jajko

    3 sztuki
  • masło

    0.5 kostki
  • cukier puder

    1 szklanka
  • masło

    do wysmarowania formy
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    do wysmarowania formy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch
Do utartego masła i cukru dodajemy kolejno żółtka cały czas ucierając
Gdy masa będzie jednolita dodajemy w małych porcjach śmietanę i cały czas mieszamy
Następnie do miski z już wymieszanymi składnikami przesiewamy przez sitko obie mąki, budyń i proszek do pieczenia
Wyrabiamy mikserem 8 minut
W osobnym naczyniu ubijamy piane z białek
Pianę dodajemy partiami do ciasta i delikatnie mieszamy
Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką średniej wielkości formy babkowej

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Pieczemy 45 minut lub trochę więcej w temperaturze 160 stopni
Ciasto można wyjąć z piekarnika gdy wierzch babki jest zarumieniony (mogą być na nim małe pęknięcia) a boki wystają od formy

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat