Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka piaskowa pachnąca wanilią

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
cukier puder 1 i 1/2 szklanki
masło 1/2 kostki
oliwa 2 łyżki
jajko 2 szt
budyń waniliowy 2 szt
mleko 3,2% 1 szklanka
śmietana 12% 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Babka piaskowa pachnąca wanilią

Kroki postępowania

1
Masło utrze ć na puch z cukrem pudrem. Do utartego dodac oliwę.
Krok 1 - Babka piaskowa pachnąca wanilią foto
2
Cały czas ucierając dodawać na przemian całe jajka i po łyżce smietany.
Krok 2 - Babka piaskowa pachnąca wanilią foto
3
Gdy masa będzie jednolita i gładka dodawac stopniowo przesianą mąkę, proszek do pieczenia i budynie.
Krok 3 - Babka piaskowa pachnąca wanilią foto
4
Cały czas ucierając dolewać powoli mleko.
Krok 4 - Babka piaskowa pachnąca wanilią foto
5
Forme do babki wysmarowac tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć ciasto. Piec około godzine w temperaturze 180 stopni.
Krok 5 - Babka piaskowa pachnąca wanilią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 23.11.2014 13:01
takie ciasta bardzo lubię
gusia1000 23.11.2014 02:11
Dobra słodkość.
marenka 22.11.2014 20:33
Ładnie wygląda:)
Gracer 22.11.2014 20:26
super przepis
malaczarna23 22.11.2014 20:04
Ale bym zjadla teraz:) bardzo lubie
Alex_M 22.11.2014 20:02
lubię piaskową, ale takiej nigdy nie robiłam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak