Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka piaskowa I

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szkl.
mąka ziemniaczana 3/4 szkl.
jajko 4 szt.
cukier 1 szkl.
margaryna 1 kost.
aromat cytrynowy 1 szt.
sok z cytryny 1 szt.
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier puder 1/2 szkl.
kolorowa posypka do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: babka piaskowa I

Margarynę rozpuścić i przestudzić . Do naczynia wbić jajka i dodać cukier , ubić na puszystą masę . W międzyczasie wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i dodać do powstałej masy jajecznej cały czas mieszając . Na koniec wlać niewielkim strumieniem przestudzoną margarynę oraz sok z cytryny i aromat jeśli trzeba ale niekoniecznie , całość połączyć tak aby powstała jednolita gładka masa . Wylać masę do wysmarowanej tłuszczem foremki z kominkiem i upiec w temp. 180 st. ok. 40 min.Przed końcem pieczenia sprawdzić patyczkiem czy jest upieczona jeśli nie to trzymać trochę dłużej ale już w mniejszej temp. ok.150 st. Wyjąć z piekarnika oraz foremki i po przestudzeniu polać przygotowanym lukrem z cukru pudru oraz soku z cytryny po wierzchu udekorować kolorową i czekoladową posypką .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 18.01.2015 12:00
apetyczna babeczka
Wiesława1 15.01.2015 12:19
Mogę wpaść na kawkę?
Wacław 15.01.2015 10:49
pyszna babeczka :-)
Justi2401 15.01.2015 10:14
Idealna do kawki :)
Skotka 14.01.2015 20:53
Pyszna babka
pajbek 14.01.2015 19:57
Zgadzam się z koleżanka, super babka :-)
Janina 14.01.2015 17:47
Super babka;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak