Przepis i sposób przygotowania na: Babka piaskowa
Masło lub margarynę ucieramy na puch z cukrem i cukrem waniliowym.
Ciągle ucierając dodajemy po jednym jajku i po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem i skrobią ziemniaczaną (zapobiega to warzeniu się ciasta).
Następnie dodajemy porcjami mąkę i maślankę i dalej ucieramy.
Pomarańczę szorujemy, parzymy i ścieramy skórkę z połówki, z owocu wyciskamy sok (potrzebujemy 50 ml) i dodajemy do ciasta.
2. Gotowe ciasto przekładamy do foremki, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C. Pieczemy do suchego patyczka , trwa to w zależności od piekarnika 35-40 minut.
Po upieczeniu babkę wyjmujemy z formy i studzimy.
3. Wystudzone ciasto rozcinamy ostrożnie na 3 krążki.
Smarujemy dżemem, składamy, wierzch polewamy rozpuszczoną z mlekiem lub śmietanką czekoladą (w kąpieli wodnej), dekorujemy skórką pomarańczową i kolorowymi jajeczkami.