Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka piaskowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka 2 szkl
mąka ziemniaczana 3 zaokrąglone łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 3/4 szkl
cukier waniliowy
maślanka 100 ml
sok pomarańczowy 50 ml
jajko 4 szt
masło 125 g
skórka z pomarańczy lub limonki z połowy owocu

Dodatki

dżem 1 słoiczek (kwaśnego)
czekolada 50 g deserowej
śmietanka 1 łyżka
skórka pomarańczowa kandyzowana 2-3 łyżki
cukierki mini jajeczka
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Babka piaskowa

1. Formę na babkę dokładnie smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
Masło lub margarynę ucieramy na puch z cukrem i cukrem waniliowym.
Ciągle ucierając dodajemy po jednym jajku i po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem i skrobią ziemniaczaną (zapobiega to warzeniu się ciasta).
Następnie dodajemy porcjami mąkę i maślankę i dalej ucieramy.
Pomarańczę szorujemy, parzymy i ścieramy skórkę z połówki, z owocu wyciskamy sok (potrzebujemy 50 ml) i dodajemy do ciasta.
2. Gotowe ciasto przekładamy do foremki, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C. Pieczemy do suchego patyczka , trwa to w zależności od piekarnika 35-40 minut.
Po upieczeniu babkę wyjmujemy z formy i studzimy.
3. Wystudzone ciasto rozcinamy ostrożnie na 3 krążki.
Smarujemy dżemem, składamy, wierzch polewamy rozpuszczoną z mlekiem lub śmietanką czekoladą (w kąpieli wodnej), dekorujemy skórką pomarańczową i kolorowymi jajeczkami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 03.07.2017 20:31
wygląda bardzo apetycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak