Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka piaskowa

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 1\2 szklanki
mąka ziemniaczana 1\2 szklanki
budyń śmietankowy 2 opakowania
proszek do pieczenia 1, 5 łyzeczka
jajko 3 sztuki
masło lub margaryna 125 g
cukier puder 1 szklanka
śmietana 12% słodka 1\2 szklanki
cukier puder do oprószenia

Porada

Babkę sprawdzam czy jest upieczona-metoda suchego patyczka:)

Przepis i sposób przygotowania na: Babka piaskowa

. Białka oddzielamy od żółtek. Masło z cukrem pudrem miksujemy na puch i dodajemy po jednym żółtku. Następnie powoli wlewamy śmietankę cały czas miksując. Dodajemy przesiane przez sitko obie mąki, budynie oraz proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia ok. 3 min. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i bardzooooo delikatnie łączymy z ciastem. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 C na ok. 40 min. Babkę posypujemy cukrem pudrem , Smacznego. Rady Po upieczeniu zostawny ciasto na około 15 minut w keksówce

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ania2610 28.11.2015 18:51
szybka i pyszna!
Maridka19 28.11.2015 07:24
Ale pyszności :)
IKrakowianka 27.11.2015 21:53
bardzo lubię
2milutka 27.11.2015 21:03
Prosta i puszysta :)
irenka 27.11.2015 19:15
pyszna babeczka
agnieszka214 27.11.2015 17:11
kuszacy kawalek
MAR3STA 27.11.2015 17:02
lekkie i pyszne ciasto
Agnieszka-87-25 27.11.2015 15:58
pyszne do kawki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak