Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka piaskowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
cukier 150 gram
mąka pszenna 100 gram
mąka ziemniaczana 100 gram
masło 3/4 kostki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sok z limetki 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Babka piaskowa

Białka ubijam na sztywno. Żółtka ucieram z cukrem, dodaję po kawałku miękkie masło i ucieram na gładką masę. Limonkę oparzam, wyciskam sok i dodaję do masy. Obie mąki mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaje po łyżce cały czas miksując. Na końcu daję ubitą pianę z białek i mieszam łopatką, aż składniki się połączą. Formę z kominkiem smaruję masłem, posypuję bułką tartą, wykładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170'C na 35 minut. Upieczoną zostawiam w blaszce, aż wystygnie, wykładam na deseczkę i posypuję cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smaczna_B 27.04.2014 19:24
ale wyszła śliczna!
Kejti 08.04.2014 00:14
Jaka piękna :-)
agnieszka214 06.04.2014 17:19
pyszny pomysł na swięta
Wiktoria29 06.04.2014 16:25
fajny prosty przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak