Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka piaskowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 20 dkg
mąka ziemniaczana 20 dkg
masło lub margaryna 20 dkg
cukier puder 20 dkg
jajko 6 sztuk
skórka z otartej cytryny
sok z cytryny
proszek do pieczenia 1 łyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Babka piaskowa

Obie mąki zmieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Masło( margarynę ) utrzeć i ucierając dalej dodawać po jednym jajku , następnie dodać mąkę , utrzeć na gładkie ciasto . Wcisnąć trochę soku z cytryny i dodać otartą skórkę uprzednio sparzoną wrzątkiem.Formę z kominkiem dokładnie natłuscić , posypać tartą bułką i wylać ciasto.Piec w 180*C ok. 50-55 minut.Wystudzoną babkę polać polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 25.10.2013 12:35
zapowiada sie pysznie
Motorek 16.06.2013 12:21
pycha babeczka
Angelika10 02.06.2013 01:13
bardzo lubię takie
Mati13 23.04.2013 20:21
puszysta, na pewno smaczna
kuklik 18.03.2013 17:40
przepis na czasie
MagdaXXX 25.02.2013 19:49
ekstra
ben-ka 21.02.2013 08:59
zjadłabym kawałeczek:)
barbara11561 17.02.2013 10:48
świetna,też jakoś ostatnio odeszłam od pieczenia babek,czas to nadrobić:)
Joanna23 15.02.2013 15:54
pycha
IZABELA29 15.02.2013 08:51
dawno tej babki nie piekłam....
anemon 14.02.2013 12:31
Ale piękna babka.
aisza1 14.02.2013 07:39
bardzo lubię
meg1984 13.02.2013 20:46
lubię
smakoszek 13.02.2013 20:43
też ją bardzo lubię
czekoladka_m 13.02.2013 20:27
Mniam, najlepsza babka na świecie;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak