Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka orzechowo-karmelowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 4 szt
cukier kryształ 3/4 szkl
mąka pszenna 1 i 1/2 szkl
mąka ziemniaczana 1/2 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
margaryna 3/4 kostki
orzechy włoskie 10 dkg
masa krówkowa 1/2 puszki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka orzechowo-karmelowa

Białka ubić z cukrem na puszystą pianę, zmiksować z żółtkami i wymieszać z przesianymi mąkami i proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać rozpuszczoną margarynę. Ciasta podzielić na 2 części. Do jeden dodać posiekane orzechy, a drugą zmiksować z karmelem. Wylać warstwami na wyłożoną papierem blaszkę (u mnie keksówka 11x25). Piec w 180 stopniach do suchego patyczka (około 60-70 minut)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak