Babka na kisielach malinowych

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    130 g
  • kisiel

    5 torebek
  • cukier

    150 g
  • jajko

    5 sztuk
  • masło lub margaryna

    250 g
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1 torebka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę rozpuścić i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowaną masę nadal ubijać ma małych obrotach miksera i stopniowo, na przemian, dodawać kisiele oraz wystudzoną margarynę. Gotowe ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 40 – 45 minut. Ciasto wyjąć i wystudzić.
Violcia
Babkę przygotowujemy na kisielach malinowych bez dodatku cukru. Wystudzone ciasto dekorujemy ulubioną polewą lub posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
JulkaTomeczek 03.09.2015 11:22
Fajna babka muszę spróbować, porywam przepis
paulina2157 21.03.2015 19:22
fajna ta babeczka, wypróbuję na święta
iziona 21.03.2015 18:05
Piekna u mnie zawsze w takiej babce na kisielach wychodzi zakalec :(
ania2610 21.03.2015 16:07
wspaniale wygląda!
Wacław 21.03.2015 13:54
znakomita babeczka,przepis na 5 :-)
Krystyna32 21.03.2015 10:44
bardzo apetyczna
Mniam 21.03.2015 10:01
Jaki kolor piękny wyszedł dzięki kisielom.
IZABELA29 21.03.2015 09:51
apetyczna babeczka
Natalia40 21.03.2015 09:49
piękna babka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat