Babka na kisielach malinowych

Babka na kisielach malinowych

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    130 g
  • kisiel

    5 torebek
  • cukier

    150 g
  • jajko

    5 sztuk
  • masło lub margaryna

    250 g
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1 torebka
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Babka na kisielach malinowych

Margarynę rozpuścić i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowaną masę nadal ubijać ma małych obrotach miksera i stopniowo, na przemian, dodawać kisiele oraz wystudzoną margarynę. Gotowe ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 40 – 45 minut. Ciasto wyjąć i wystudzić.
Violcia
Babkę przygotowujemy na kisielach malinowych bez dodatku cukru. Wystudzone ciasto dekorujemy ulubioną polewą lub posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

JulkaTomeczek 03.09.2015 11:22
Fajna babka muszę spróbować, porywam przepis
paulina2157 21.03.2015 19:22
fajna ta babeczka, wypróbuję na święta
iziona 21.03.2015 18:05
Piekna u mnie zawsze w takiej babce na kisielach wychodzi zakalec :(
ania2610 21.03.2015 16:07
wspaniale wygląda!
Wacław 21.03.2015 13:54
znakomita babeczka,przepis na 5 :-)
Krystyna32 21.03.2015 10:44
bardzo apetyczna
Mniam 21.03.2015 10:01
Jaki kolor piękny wyszedł dzięki kisielom.
IZABELA29 21.03.2015 09:51
apetyczna babeczka
Natalia40 21.03.2015 09:49
piękna babka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat