Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka na kajmaku Zewy

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa kajmakowa 400 g
kakao 2 łyżki
jajko 4 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mąka pszenna 300 g typ 500
margaryna 250 g miękkiej

Przepis i sposób przygotowania na: Babka na kajmaku Zewy

Kroki postępowania

1
Miękką margarynę utrzeć z masą kajmakową.
Krok 1 - Babka na kajmaku Zewy foto
2
Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao ( ja zapomniałam i dodałam kakao potem ).
Do utartej margaryny dodawać po jednym jajku cały czas mieszając masę.
Gdy się te składniki połączą dodawać porcjami mieszankę suchych składników i
Krok 2 - Babka na kajmaku Zewy foto
3
dokładnie wymieszać.


Krok 3 - Babka na kajmaku Zewy foto
4
Ciasto przełożyć do formy na babkę o średnicy 23 cm ( górne wymiary formy ) wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.
Krok 4 - Babka na kajmaku Zewy foto
5
Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około godziny do tak zwanego suchego patyczka.
Po upieczeniu babkę wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Krok 5 - Babka na kajmaku Zewy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 11.04.2016 17:15
Dziękuję bardzo
Madzai 11.04.2016 09:06
Moje smaki :)
Franciszek 11.04.2016 00:51
Dobra do kawy
mirosława4 10.04.2016 19:53
apetyczna warta wypróbowania
Beatris 10.04.2016 19:49
Smakowita babeczka:)
Bernadeta1 10.04.2016 19:37
bardzo smacznie się prezentuje, proszę o kawałeczek do kawy
Łukasz15 10.04.2016 18:34
Bardzo smaczna
sezamek 10.04.2016 17:40
Smaczna babeczka :)
ben-ka 10.04.2016 17:37
Wygląda bardzo ładnie, takiej jeszcze nie piekłam:)
ZEWA 10.04.2016 17:30
Dziękuję :)
agaK. 10.04.2016 17:14
Wygląda obłędnie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak