Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka mocno orzechowa ze słonecznikiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

orzechy włoskie 150 g
słonecznik łuskany 100g g
masło 150 g
cukier 1 szklanka
jajko 1 duże
likier miodowy 2 kieliszki
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Babka mocno orzechowa ze słonecznikiem

Kroki postępowania

1
Naszykować małą okrągłą blaszkę, około 22cm.

Zrobić SAMO ciasto wg tego przepisu:
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/279352/ciasto-ryzowe-z-pomaranczami-kandyzowanymi.html

Piec w 180 stopniach przez 45 min.

Ostudzić. Pokroić w paski (zostawić 4-5 pasków, resztę zamrozić na kiedy indziej). 4-5 pasków obsmażyć na suchej patelni tak aby były lekko przypalone.

Wyłożyć na dno blaszki.
Krok 1 - Babka mocno orzechowa ze słonecznikiem foto
2
Słonecznik i orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni. Zdjąć z patelni, ostudzić, zmiksować blenderem na gładką masę.
Krok 2 - Babka mocno orzechowa ze słonecznikiem foto
3
Następnie wszystkie składniki wymieszać razem i wyłożyć na blaszkę na wyłożone paski ciasta.
Krok 3 - Babka mocno orzechowa ze słonecznikiem foto
4
Piec w 180 stopniach około 45 min.
Krok 4 - Babka mocno orzechowa ze słonecznikiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 07.05.2013 12:52
napewno pyszna
jerzy3 02.05.2013 22:03
na pewno bardzo mi posmakuje
msmors 02.05.2013 21:51
bardzo smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak