Babka mocno czekoladowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    100 g
  • cukier puder

    200 g
  • jajko

    2 szt.
  • mąka pszenna

    200 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • kakao

    40 - 50 g
  • mleko

    100 ml
  • jogurt grecki

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodać jajka i ucierać do czasu połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy.

2. Wymieszać mleko z jogurtem.

3. Przesiać mąkę z proszkiem i sodą, dodać kakao i dokładnie wymieszać.

4. Do masy z masła i jajek dodawać partiami na przemian mleko z jogurtem i sypkie składniki, mieszać delikatnie łyżką, tylko do połączenia się składników.

5. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej odrobiną mąki foremki. Piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C około 50 - 60 minut (do suchego patyczka). Po 50 minutach sprawdzić środek drewnianym patyczkiem, jeśli na patyczku nie ma przyklejonego surowego ciasta, babka jest upieczona.

6. Babkę wyjąć z piekarnika i przed wyjęciem z formy odczekać około 10 minut, aby lekko wystygła.
Wystudzoną babkę obsypać cukrem pudrem, polać lukrem lub czekoladą.
Kuchcik gotuje
Wspaniale smakuje podana z prawdziwą konfiturą wiśniową i bitą śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anulka69 14.04.2017 08:41
uwielbiam wszystko co czekoladowe
Motorek 10.04.2017 09:29
smaczna babeczka
ania2610 06.04.2017 18:57
prawdziwa baba, naprawdę świetna :)
Aleksandra/Olcia 05.04.2017 18:13
apetyczna baba
Bernadeta1 05.04.2017 18:00
smaczna babka, proszę o kawałeczek do kawusi
Janina 05.04.2017 16:42
Super babka;))
mirosława4 05.04.2017 12:04
smaczna ta babeczka
mysza75 05.04.2017 11:35
pyszna babeczka
w mojej kuchni 05.04.2017 11:31
apetyczny przepis
Róża1 05.04.2017 10:39
bardzo pyszna :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat