Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka marmurkowa

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 25 dag
cukier puder 25 dag
jajko 4 szt.
olej 0,5 szkl.
woda zimna 0,5 szkl.
cukier wanilinowy 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka marmurkowa

Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z cukrem pudrem mikserem. Następnie dodać olej, wodę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier wanilinowy. Białka z jajek ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i wymieszać na najniższych obrotach.
3/4 ciasta wlać do formy uprzednio posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. A do 1/4 dodać kakao i dokładnie wymieszać. Ciemne ciasto wlać na jasne.
Piec w tem 180 stopni przez około 40-45min.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 21.10.2015 11:12
pięknie wyszła
Damiano
Damiano 18.10.2015 18:20
fajna babeczka
kloruś 18.10.2015 16:52
chętnie bym skosztowała!
Aannkaa82 18.10.2015 15:45
Uwielbiam taka babeczke, taka prosta a jaka pyszna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak