Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka marchewkowa na drożdżach z dodatkiem czekolady

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
marchewka 25 dag/drobno starta
cukier 15 dag
masło 12,5 dag
jajko 3 szt
drożdże 2 dag
sól do smaku
cukier waniliowy 1 szt/lub aromat
czekolada 2 szt/nadziewana
wiórki kokosowe do formy
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Babka marchewkowa na drożdżach z dodatkiem czekolady

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Drożdże rozrobić w ½ litrze letniej wody, dodać startą marchewkę, jedną szklankę mąki i jajka. Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 1 - Babka marchewkowa na drożdżach z dodatkiem czekolady foto
2
W między czasie rozpuścić masło i odstawić. Gdy ciasto podrośnie , dodać resztę maki, cukry i stopione ostudzone masło.
Krok 2 - Babka marchewkowa na drożdżach z dodatkiem czekolady foto
3
Wyrobić ręką ciasto dokładnie, przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej wiórkami kokosowymi, powkładać kawałki czekolady i jeszcze raz odstawić na chwilę do wyrośnięcia.
Krok 3 - Babka marchewkowa na drożdżach z dodatkiem czekolady foto
4
Piec w temperaturze 180 stopni około godziny. Ciasto kroić po dobrym wystudzeniu.
Krok 4 - Babka marchewkowa na drożdżach z dodatkiem czekolady foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 03.06.2015 09:12
fajny pomysł na babkę
Franciszek 02.06.2015 22:05
Super przepis
irenka 02.06.2015 21:01
fajny przepis,na pewno pyszna babka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak