Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka mandarynkowa z posypką dyniowo - migdałowo - sezamową oraz siemieniem lnianym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt
cukier 200 g
cukier waniliowy 1 łyżka
cukier puder
mąka pszenna 1 szkl
mąka ziemniaczana 1/2 szkl
masło 200 g
mandarynka 2 szt
siemię lniane 1 łyżeczka
migdały w płatkach 2 łyżki
pestki dyni 2 łyżki
sezam 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Babka mandarynkowa z posypką dyniowo - migdałowo - sezamową oraz siemieniem lnianym

Kroki postępowania

1
W pierwszej kolejności myję i trę skórkę z mandarynki, wyciskam sok. W garnuszku roztapiam masło. Do roztopionego masła dodaję sok i startą skórkę z mandarynki ( 2szt), następnie należy wymieszać i odstawić na chwilkę.
Krok 1 - Babka mandarynkowa z posypką dyniowo - migdałowo - sezamową oraz siemieniem lnianym foto
2
Formę z kominem, lub inną blaszkę należy wysmarować masłem. Sezam, siemie, pestki dyni oraz migdały mielę . Zmielonym ziarnem posypuję wysmarowaną blaszkę. Jeśli zostanie mi nadmiar ziaren, dodaję do ciasta.

Krok 2 - Babka mandarynkowa z posypką dyniowo - migdałowo - sezamową oraz siemieniem lnianym foto
3
Do miski wbić wyparzone i umyte jajka dodać cukier i miksować ok 8 min , tak aby powstała gładka, jasna i puszysta masa, dodać cukier waniliowy i dalej przez chwilę miksować.
Krok 3 - Babka mandarynkowa z posypką dyniowo - migdałowo - sezamową oraz siemieniem lnianym foto
4
W drugiej misce przesiać mąki i proszek do pieczenia. Jeśli nam zostało można dodać resztę zmielonego ziarna .

Krok 4 - Babka mandarynkowa z posypką dyniowo - migdałowo - sezamową oraz siemieniem lnianym foto
5
Do ubitej masy jajecznej dodać mąki przez chwilę miksując mikserem, aż składniki się połącza. Następnie przez chwilę mieszamy łopatką drewnianą, i ponownie miksujemy chwilkę.

Krok 5 - Babka mandarynkowa z posypką dyniowo - migdałowo - sezamową oraz siemieniem lnianym foto
6
Do ciasta dodajemy masło z sokiem i skórką z mandarynki, chwilę miksujemy do połączenia się składników. Ciasto jest gęste.

Krok 6 - Babka mandarynkowa z posypką dyniowo - migdałowo - sezamową oraz siemieniem lnianym foto
7
Ciasto przelewamy do wysmarowanej i posypanej posypką z ziaren naszej formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 45 min, do suchego patyczka.
Krok 7 - Babka mandarynkowa z posypką dyniowo - migdałowo - sezamową oraz siemieniem lnianym foto
8
Po upieczeniu wyciągamy ciasto na chwilę pozostawiamy w formie, po czym przekładamy na kratkę do całkowitego wystygnięcia. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego:))
Krok 8 - Babka mandarynkowa z posypką dyniowo - migdałowo - sezamową oraz siemieniem lnianym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 14.08.2014 17:38
Ale apetycznie ta Twoja babka wygląda
w mojej kuchni 14.08.2014 15:48
takie pyszności to lubię....
molanka 14.08.2014 11:37
ciekawe połączenie składników
berys18 14.08.2014 10:37
bardzo ładna babeczka
idealme 14.08.2014 10:06
musi być pyszna!
Adam/ZUB3R 14.08.2014 09:55
smaczna babka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak