Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka makowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 250 gram
jajko 4
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 szklanka
suchy mak 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mleko 2% 1/3 szklanki
zapach migdałowy 10 ml
lukier
kandyzowana skórka z pomarańcz

Przepis i sposób przygotowania na: Babka makowa

Miękką margarynę utrzeć , dodać jajka , ucierając (można miksować ). Gdy masa będzie gładka dodać cukier i ponownie ucierać . dodać mąkę połączoną z proszkiem , całość dokładnie wymieszać , dodać mleko . Dodać mak oraz zapach migdałowy . Wymieszać . Formę natłuścić , obsypać bułką tarta , wyłożyć ciasto . Piec 60 minut w temp 175 stopni . Upieczoną babkę ostudzić, polukrować i udekorować kandyzowaną skórką z pomarańczy . Smacznego !!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 17.04.2014 10:55
wygląda smakowicie
Wiesława1 06.08.2013 21:07
babka rewelacyjna
Janina 06.08.2013 16:23
Super babka
Monika-twin 06.08.2013 09:39
zapachnialo mi Świetami :)
Renata 06.08.2013 08:00
fajna i to z makiem
Agnieszka-87-25 06.08.2013 07:50
idealna na święta
Magula 06.08.2013 07:44
wspaniala babka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak