Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka majonezowa

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt
majonez tradycyjny 2 czubate łyżki
mąka pszenna 1/2 szkl
mąka ziemniaczana 1/2 szkl
cukier 3/4 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olejek śmietankowy kilka kropel

Porada

Olejek śmietankowy czasem zastępuję cytrynowym. Majonezu w wypieku nie czuć, a nadaje idealnej wilgotności!

Przepis i sposób przygotowania na: Babka majonezowa

Mieszamy w miseczce żółtka, majonez i olejek. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka z cukrem, dodajemy do nich masę żółtkową i przesiane z proszkiem mąki, Ostrożnie mieszamy łyżką i przelewamy do foremki z kominem (powinno być 3/4 wysokości). Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 13.01.2016 10:27
Musze i ja w końcu upiec taką babkę.
MałaMi89 13.01.2016 00:34
Też żałuję :) ale tą piekłam na Wielkanoc rok temu (co rok piekę od kilku lat) i to i tak dobrze, że zdążyłam porobić fotki całej ;) a w środku wygląda jak babka piaskowa :)
misia53 12.01.2016 22:36
Nie jadłam majonezowej , szkoda ,że w przekroju nie ma foto
norweska20 12.01.2016 19:59
taka babeczka zawsze mile widziana
mysza620 12.01.2016 19:50
już taką jadłam, jest pyszna
cukiereczek 12.01.2016 18:59
puszysta,pięknie wyglądająca
Babeczka35 12.01.2016 18:24
Super babeczka.:)
2milutka 12.01.2016 17:54
zawsze taką robie, jest pyszna ;)
sliwka 12.01.2016 16:20
Ciekawy przepis;))
mirosława4 12.01.2016 16:07
moja ulubiona
Motorek 12.01.2016 15:56
pyszna babeczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak