Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka majonezowa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 5 szt
mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
aromat cytrynowy 1 łyżeczka
majonez 5 łyżek
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Babka majonezowa

Forma: 2,5 l silikonowa
Mąki z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Stopniowo dosypujemy cukier, ciągle mieszając dodajemy po jednym żółtku, do czasu połączenia składników. Wyłączyć mikser. Do masy dodać majonez i wymieszać łyżką. Na końcu stopniowo dodajemy olejek cytrynowy i mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką (nie mikserem). Masę przelewamy do silikonowej formy. Pieczemy w temperaturze 180*C przez 50-55 minut. Po upieczeniu studzimy i wyjmujemy z formy. Opruszamy cukrem pudrem.



PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AgaS10 28.05.2015 11:20
Super babka:)
Anna169Hosz 28.05.2015 09:32
Piękna babka!
aginaa 28.05.2015 08:54
smaczna babka
Babeczka35 28.05.2015 07:41
Pyszna babeczka:)
VioletoweKucharzenie 28.05.2015 07:36
Delikatna, puszysta i bardzo prosta babka majonezowa. Ze szklanką mleka idealna.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak