Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka kolorowa

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło lub margaryna 250 gram
jajko 6 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka tortowa 2 szklanki
cukier waniliowy 16 gram
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
olej słonecznikowy 0,5 szklanki
kisiel cytrynowy 1 sztuka
kisiel wiśniowy 1 sztuka
kakao 1 łyżka
mak 0,5 szklanki
czerwony barwnik spożywczy 1 kropla

Przepis i sposób przygotowania na: Babka kolorowa

Masło ucieramy w misie miksera na puszystą białą masę. Potem jedno po drugim, stopniowo, dodajemy żółtka cały czas ucierając. Na koniec dodajemy olej nadal ucierając.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do misy miksera wciąż miksując.

Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z resztą masy. Już nie mikserem tylko szpatułką, delikatnie.

To ciasto dzielimy na 4 równe części. Do każdej z osobna dodajemy: kisiel cytrynowy, kisiel wiśniowy z odrobiną czerwonego barwnika spożywczego, kakao i mak. Delikatnie mieszamy.

Formę do babki (taką z kominem, średnica 23 cm) smarujemy masłem i oprószamy mąką. Gęste ciasto przekładamy do formy łyżką jedną warstwę na drugą w dowolnej kolejności.

Pieczemy 50 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka).

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak