Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka kawowo- cynamonowa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kawa rozpuszczalna 1 łyżka
jajko 3 szt
cukier drobny 0,5 szklanka
cukier wanilinowy 16 gram
mąka tortowa 1,5 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
woda 0,5 szklanka
kakao 2 łyżka
Cynamon mielony Prymat 1 łyżka
olej słonecznikowy 0,5 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Babka kawowo- cynamonowa

Forma keksówka lub forma babkowa natłuszczona i oprószona bułką tartą.
Rozgrzać piekarnik na 2 grzałki góra- dół do 180 stopni.
Kawę zaparzyć w minimalnej ilości wody.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Jajka zmiksować ze szczyptą soli, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy.
Po około 5 minutach miksowania gdy cukier będzie rozpuszczony cały czas miksując dodawać stopniowo wodę i olej.
Teraz zmniejszyć do minimum obroty miksera i stopniowo dodawać mąkę z proszkiem.
Przygotować 2 jednakowe miseczki i rozlać do nich ciasto.
Do jednej miseczki z ciastem dodać cynamon a do drugiej kakao i kawę.
Nakładać na przemian do formy lub na dno wlać ciasto z cynamonem a na wierzch z kawą i kakao. Piec ok. 45 minut, do suchego patyczka.
Babkę oprószyć cukrem pudrem lub polukrować ew. polać ulubioną polewą.
Ciasto wyszło mięciutkie i aromatyczne.
Kto lubi bardzo słodkie ciasta, należy zwiększyć ilość cukru

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 28.02.2014 00:55
Idealna na Wielkanoc.
Ada-Gaba 23.02.2014 15:56
wyszła wspaniała
Zdzisław 15.02.2014 15:31
dla mnie smaczne słodkości
Agata3 15.02.2014 13:00
rewelacja! w sam raz do kawki :)
w mojej kuchni 15.02.2014 12:06
smaczna ta babka
jowant 15.02.2014 11:52
takiej jeszcze nie jadłam :)
norweska20 15.02.2014 10:59
babka jak malowana
gosia56 15.02.2014 10:26
pyszna babka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak