Przepis i sposób przygotowania na: Babka kawowo- cynamonowa
Rozgrzać piekarnik na 2 grzałki góra- dół do 180 stopni.
Kawę zaparzyć w minimalnej ilości wody.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Jajka zmiksować ze szczyptą soli, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy.
Po około 5 minutach miksowania gdy cukier będzie rozpuszczony cały czas miksując dodawać stopniowo wodę i olej.
Teraz zmniejszyć do minimum obroty miksera i stopniowo dodawać mąkę z proszkiem.
Przygotować 2 jednakowe miseczki i rozlać do nich ciasto.
Do jednej miseczki z ciastem dodać cynamon a do drugiej kakao i kawę.
Nakładać na przemian do formy lub na dno wlać ciasto z cynamonem a na wierzch z kawą i kakao. Piec ok. 45 minut, do suchego patyczka.
Babkę oprószyć cukrem pudrem lub polukrować ew. polać ulubioną polewą.
Ciasto wyszło mięciutkie i aromatyczne.
Kto lubi bardzo słodkie ciasta, należy zwiększyć ilość cukru