Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka jogurtowa

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jogurt naturalny 250 g
mąka 250 g
masło 70 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier puder 150 g
cytryna 1
jaja 3

Przepis i sposób przygotowania na: Babka jogurtowa

Z oczyszczonej cytryny zetrzeć na tarce skórkę.
Cukier puder przesiać.
Masło roztopić po czym odstawić do ostygnięcia.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Jogurt naturalny utrzeć z jajkami a następnie dodawać cukier puder, cały czas mieszając. Dołożyć skórkę z cytryny oraz wlać ostudzone masło. Wymieszać.
Do masy stopniowo dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując na małych obrotach. Wyrabiać aż powstanie jednolita masa bez grudek.
Masę wlać do formy.

Piec w 180º przez 45 minut.

Po upieczeniu babkę posypać cukrem pudrem albo polać lukrem bądź polewą.

Smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 30.03.2015 17:22
delikatna i smaczna
Aannkaa82 05.02.2014 15:06
Uwielbiam babeczki, Twoja wygląda tak zę tylko jesć ;)
IKrakowianka 04.02.2014 19:55
bardzo lubię takie wypieki
Malinka 03.02.2014 18:56
Na pewno smaczna!
norweska20 31.01.2014 20:00
idealna do kawy
Kulinarna Ja 30.11.2013 17:39
muszę wypróbować ten przepis
Janina 14.09.2013 17:46
Super babka;)
Kuchenka 04.09.2013 22:36
a kawałek to bym nawet do herbaty zjadła...
Megg 04.09.2013 17:46
wspaniała babka
iwi 04.09.2013 17:21
Pyszna ta babka
cukiereczek 04.09.2013 17:20
puszysta,delikatna babka
Zdzisław 04.09.2013 16:44
i taka do kawy jest dobra
kriko 04.09.2013 16:01
bardzo lubie
Krzysztof15 04.09.2013 15:52
super robie podobna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak