Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka duo w czekoladzie

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 20 dag
mąka ziemniaczana 20 dag
masło lub margaryna 20 dag
cukier 20 dag
jajko 4 szt
proszek do pieczenia 1 lyżeczka
mleko 3,2% 3/4 szkl
cukier waniliowy 1 lyżeczka
kakao 2 lyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat
tłuszcz do formy
polewa czekoladowa

Przepis i sposób przygotowania na: Babka duo w czekoladzie

Żółtka wybić do miski i utrzeć z cukrem pudrem na masę, następnie połączyć z utartym masłem i dosypywać powoli produkty sypkie, pod koniec dodać mleko. Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto podzielić na 2 części, i do jednej dodać kakao i dobrze wymieszać.
Formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, następnie wylać trochę ciasta jasnego a na wierzch ciemne i ponownie resztę jasnego.
Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 min w 180stC.
Po upieczeniu i ostudzeniu wyjąć z formy i polać polewą czekoladową.
Można udekorować dowolnie...

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak