Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka drożdżowa - parzona

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 625 ml
margaryna w kostce 130 g
cukier 80 g
żółtko jajek 5
drożdże 60 g
mleko 250 ml
cukier waniliowy 1
tłuszcz do formy 1
cukier puder do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Babka drożdżowa - parzona

Przygotować rozczyn, postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Zagotować mleko i wrzącym zalać około 1/3 ilości mąki. Zaparzoną mąkę rozetrzeć łyżką tak, aby nie powstały grudki, a gdy przestygnie połączyć ją z rozczynem i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i połączyć je z podrośniętą mąką, dodać resztę mąki i wyrobić ciasto, w czasie którego wlać roztopioną i ostudzoną margarynę. Wyrabiać aż zacznie odstawać od ręki. Włożyć je do formy wysmarowanej uprzednio tłuszczem do 1/3 jej wysokości, postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec około 50-60 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak