Przepis i sposób przygotowania na: Babka drożdżowa mocno pomarańczowa
Kroki postępowania
Ze sparzonych pomarańczy zetrzeć skórkę na tarce. Pomarańcze obrać z resztek skóry, podzielić na cząstki i ewentualnie usunąć pestki.
W misie robota umieścić jajka, cukier, sól i zamieszać hakiem. Wsypać mąkę, drożdże, dolać letnie mleko, stopniowo masło i wyrabiać z 10 minut ciasto.
Wsypać startą skórkę z pomarańczy i z 2 minuty wyrabiać ciasto. Nakryć misę ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Po wyrośnięciu chwilę zamieszać ciasto.
Do formy silikonowej z kominkiem przełożyć połowę ciasta rozciągając w formie, poukładać cząstki pomarańczy.
Na pomarańcze rozłożyć resztę ciasta i dodać pozostałe cząstki pomarańczy.
Piec w 200 stopni około 40-45 minut. Babkę wyjąć z formy jak będzie wystudzona.
Babkę posypać pudrem cukrem.