Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka drożdżowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 40 dkg
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
kefir 1 szklanka
cukier 1/2 szklanki
masło 50 g
woda letnia 1 szklanka
białko 1 szt
cynamon Prymat 3 łyżki
kakao 3 łyżki
konfitura z czarnej porzeczki 4 łyżki
masło miękkie 50 g
cukier brązowy 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka drożdżowa

Kroki postępowania

1
Drożdże wymieszać z cukrem i kefirem. Dodać jedno jajko i żółtko oraz ok. jedną szklankę ciepłej wody. Wsypać przesianą przez sito mąkę i wyrabiać ciasto. Stopić 50 g masła i odrobinę posolić – dolać do ciasta i wyrabiać dalej. Ja wyrabiam ręcznie – ciasto ma być dość zwięzłe (nie za luźne) dlatego wodę dolewać ostrożnie. Dobrze wyrobione ciasto powinno „odchodzić” od dłoni. Gotowe ciasto włożyć do dużej miski, nakryć płócienną ściereczką i pozostawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto co najmniej podwoi swoją objętość wyjąć je na stolnicę i podzielić na trzy porcje.
Krok 1 - Babka drożdżowa  foto
2
Każdą z nich wymiętosić i uformować w kulę a następnie rozwałkować tak, aby powstał prostokąt. Na górnym brzegu każdego prostokąta rozłożyć dżem a pozostałą część posypać cukrem brązowym, cynamonem, kakao i posmarować ciepłym masłem. Następnie każdy kawałek zwinąć jak roladę.
Krok 2 - Babka drożdżowa  foto
3
Na dnie natłuszczonej blaszki położyć dwie roladki z ciasta a na nich trzecią. Postawić blaszkę w ciepłym miejscu na 20 minut, aby ciasto jeszcze trochę wyrosło. Posmarować z wierzchu białkiem a następnie piec w temperaturze 160 stopni ok. 45-50 minut.
Krok 3 - Babka drożdżowa  foto
4
Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Krok 4 - Babka drożdżowa  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 24.04.2016 15:06
Super propozycja
natalia.doradca 24.04.2016 13:53
Prezentuje się pysznie :-)
w mojej kuchni 23.04.2016 17:20
a ile drożdży i jakie? w składnikach nie ma...
w mojej kuchni 23.04.2016 17:18
super słodkości
Malinka 23.04.2016 10:20
Bardzo fajny, ciekawy wypiek!
Barbara13 22.04.2016 23:30
świetny pomysł na drożdżóweczkę
Skotka 22.04.2016 22:45
Bardzo apetyczna babka:)
Kolorowa 22.04.2016 22:24
Super tak wygląda.
bietka 22.04.2016 21:22
superowa babeczka :)
benka 22.04.2016 21:18
Smakowita :)
ania2610 22.04.2016 20:46
ale fajna - bardzo lubię ciasta drożdżowe!
Mama niejadka 22.04.2016 20:11
Pyszna babka
halina17 22.04.2016 20:02
Fajnie wygląda :)
pestka 22.04.2016 19:44
wygląda bardzo smacznie
Bernadeta1 22.04.2016 19:43
pysznie się prezentuje
adelajda 22.04.2016 19:15
Wow jak piękna baba :)
mirosława4 22.04.2016 19:11
zjadłabym kawałek
Aleksandra/Olcia 22.04.2016 18:50
ale apetyczna
Marta1986 22.04.2016 18:24
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak