Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka czekoladowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

margaryna 25 dag
kakao 3 1/2 łyżki
mleko 1/2 szklanki
cukier trzcinowy 1 szklanka
cukier waniliowy 1 szt
jajko 4 szt
mąka pszenna 1 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki
Papier do smażenia

Składniki na polewę

cukier puder 5 łyżek
kakao 3 łyżki
kwaśna śmietana 3 łyżki
margaryna 1/2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Babka czekoladowa

Wykonanie polewy:
Wszystkie składniki zagotować cały czas mieszając. Po czym lekko przestudzić, dodać łyżkę żelatyny rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody i wymieszać. Polewa jest sprężysta i łatwo się kroi.
Wykonanie:
Do garnka wlać mleko, dodać kakao, masło i cukry. Zagotować na wolnym ogniu do połączenia się składników, po czym ostudzić. Do wystudzonej masy dodać mąkę, żółtka, proszek do pieczenia i wymieszać mikserem. Następnie dodać ubitą na sztywno pianę z białek, lekko wymieszać i przelać do przygotowanej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni około 50- 55 minut. Po upieczeniu polać ciepłą polewą i schłodzić w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 30.07.2017 21:43
Fajne ciasto na szybko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak