babka czekoladowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    5 szt
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    1/2 szklanki
  • masło

    1 kostka
  • cukier

    1/2 szklanki
  • kakao

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • aromat rumowy

  • tłuszcz do formy

  • Polewa:

  • masło

    3 łyżki
  • kakao

    2 łyżki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • woda

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka i cukier ubijamy na pianę wsypujemy wymieszane z proszkiem do pieczenia kakao i nadal ubijając dodajemy dwa rodzaje mąki,na koniec wlewamy rozpuszczone ale nie gorące masło.Jeszcze chwilę razem ubijamy po czym wylewamy cisto do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.Pieczemy godzinę.Rozpuszczamy masło dodajemy cukier i gotujemy,wsypujemy kakao i wlewamy wodę i gotujemy aż masa zacznie gęstnieć wtedy dekorujemy ciasto.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dorotka0000025 02.10.2012 14:14
pycha
angelika14 22.06.2012 10:36
pyszna babka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat